Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is verzuring van de hoofdlaag. Door dit verzuringsproces van de hoofdhuid te begrijpen bent u in staat hier iets aan te doen.

 

Ons hoofdhaar zit met de haarwortel vast in wortelzakjes. De wortelzakjes bevinden zich in de hoofdhuid. Vanuit de onderhuidse hoofdlaag lopen kleine bloedvaatjes naar de wortelzakjes zodat de haarwortel wordt gevoed en gezond blijft.

 

Factoren zoals o.a. stress, zuurvormend voedsel, roken, medicijnen hebben een sterke verzurende werking op het lichaam. Het lichaam put bij verzuring veel basische mineralen uit de hoofdhuid om de zure afvalstoffen te neutraliseren. Door steeds verdere uitputting van de basische mineralenvoorraad nemen de activiteiten van de haarcellen af bij de haarwortel en vermindert de conditie van uw haren. Uiteindelijk kan het haar dof worden, vergrijzen en uitvallen.

 

Er zijn vijf type haaruitval. De eerste is Androgene alopecia: Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval en wordt ook wel kaalheid genoemd. Dit type haarverlies voorkomt bij 30 procent van de 30 jarige mannen, bij 50 procent van de 50 jarigen en bij 70 procent van de 70 jarige mannen. Hormonen en erfelijkheid spelen hierin de grootste rol.

 

Toxic alopecia: Dit type haaruitval lijkt voort te komen uit lichamelijke of geestelijke stress. Dingen als ziekte, hoofdhuidontstekingen, plotseling gewichtsverlies, medicijngebruik en zwangerschap verzuren het lichaam en kunnen deze vorm van haaruitval veroorzaken. Daarnaast kunnen ziekten als diabetes en schildklieraandoeningen haaruitval teweegbrengen, evenals chemotherapie, medicijnen voor hart- en vaatziekten en bestralingstherapie. Haaruitval die ontstaat na geestelijke of lichamelijke stress kan tot 2 à 3 maanden na de stressvolle gebeurtenis optreden. 

 

Alopecia areata is een huidziekte die ervoor zorgt dat het haar op de aangetaste huid uitvalt. Meestal is dat op de hoofdhuid of in de baardstreek, en gedacht wordt dat dit een auto-immuunziekte is. Dit type haaruitval komt veel bij jonge mensen voor. Meestal groeit het haar weer terug.

 

Alopecia universalis of totalis: Al het lichaamshaar valt uit, inclusief de wenkbrauwen en wimpers. De haarzakjes zijn niet kapot, het onvermogen om haar te laten groeien is psychisch en het laten terugroeien van haar is erg moeilijk.

 

Trichotillomania is haaruitval door het uittrekken van het eigen haar, een gewoonte of gesteldheid. De oorzaak van dit type psychisch en dient behandeld kan worden met therapie.

 

Meer over verzuring en ontzuren >>>

 

Haaruitval en Verzuring

Tegenwoordig is het goed mogelijk om haaruitval preventief tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij haaruitval is namelijk sprake van verzuring van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, niet afdoende kan uitscheiden...

 

LEES MEER >>

 


Doe de Verzuringstest

Haaruitval wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

DOE DE TEST >>