Haargroei

Hoe groeit uw haar eigenlijk?

 

Opbouw haarHaren bestaan uit een wortel en een schacht. De schacht is het zichtbare deel van de haar. De haarwortel zit vast in een haarfollikel, een soort zakje in de huid. De haar ligt schuin in de huid, en kan door de haarspiertjes rechtop worden gezet ook wel kippenvel genoemd.

 

De haren worden gevoed door bloedvaten die voedingsstoffen aanvoeren. De hele haar, wortel en schacht, is van binnen naar buiten opgebouwd uit merg, schors en een geschubde laag. Om de haarwortel ligt een wortelschede. Bij de mens is het haarmerg maar heel dun, de schors is het dikste deel van de haar. De schors (cortex) bestaat uit langgerekte cellen die strengen vormen, de macro- en microfibrillen. De fibrillen worden bij elkaar gehouden door een kitsubstantie (matrix). Ze worden van elkaar gescheiden door celmembranen.

 

Het haar bestaat vooral uit het eiwit keratine. Het is elastisch en kan water opnemen. Als het haar nat wordt, verandert de structuur tijdelijk. Het haar wordt dan, zolang het nat is, steiler en langer.

 

Groei van het haar
Haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Onderin de haarwortel, in de haarpapil, worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. Onderweg veranderen ze. Uiteindelijk verhoornen ze en vormen de haarschacht. De haarschacht, het deel van de haar dat we zien, is eigenlijk het dode deel van de haar.

 

Een haar groeit in verschillende fasen:

  • De anagene fase (groeifase) duurt twee tot zes jaar; in de haarmatrix worden nieuwe cellen aangemaakt. 
  • De katagene fase (overgangsfase) duurt twee weken; de haar en haarpapil gaan van elkaar los. 
  • De telogene fase (rustfase) duurt drie tot vier maanden; de haar rust in de follikel.

Haargroei Fases

Dit proces herhaalt zich zo’n twintig keer. Bij mensen met een korte groeifase zal daardoor eerder kaalheid optreden dan bij mensen met een lange groeifase. Van de 100.000 tot 150.000 haren op ons hoofd bevindt zich steeds 10-15% in rustfase. We verliezen normaal gesproken iedere dag 50 tot 80 haren. Hoofdharen groeien gemiddeld zo'n 0,35 mm per dag, baardharen 0,38 mm en wenkbrauwen 0,16 mm.

 

Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine en is een uitgroeisel van de opperhuid. Over het algemeen hebben mannen meer haar dan vrouwen: Mannen hebben tussen de 150.00 en 180.000 haren, vrouwen tussen de 130.000 en 150.000 haren. De breedte van een mensenhaar is ongeveer 1/20 millimeter.

 

Dit proces herhaalt zich zo’n twintig keer. Bij mensen met een korte groeifase zal daardoor eerder kaalheid optreden dan bij mensen met een lange groeifase. We verliezen normaal gesproken iedere dag 50 tot 80 haren. Van de 100.000 tot 150.000 haren op ons hoofd bevindt zich steeds 10-15% in rustfase. Hoofdharen groeien gemiddeld 0,35 mm per dag, baardharen 0,38 mm en wenkbrauwen 0,16 mm.

 

LEES MEER OVER KAALHEID >>

 

Haaruitval en Verzuring

Tegenwoordig is het goed mogelijk om haaruitval preventief tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij haaruitval is namelijk sprake van verzuring van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, niet afdoende kan uitscheiden...

 

LEES MEER >>

 


Doe de Verzuringstest

Haaruitval wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

DOE DE TEST >>