Werkt haargroeimiddel?

Het naar boven toe opschuiven van de haargrens en het haar dat dunner wordt zijn een confrontatie met het feit dat we ouder worden. Naar schatting heeft 40% van de mannen ouder dan 30 jaar last van haarverlies, bij vrouwen ligt dit percentage op 20%.

Het liefst hebben we altijd een volle haarbos zodat we er jong blijven uitzien. Dat we kaler worden kan er voor zorgen dat we ons minder aantrekkelijk voelen en onzeker over ons uiterlijk kunnen worden. Fabrikanten van haargroeimiddelen spelen hierop in. Ze beloven ons van alles en we geloven het maar al te graag. Maar werken haargroeimiddelen wel? En als haargroeimiddelen werken, waarom zie je dan nog steeds mensen welke kaal worden?

Als je zoekt op internet dan kom je veel aanbieders van haargroeimiddelen tegen, vaak met mooie verhalen welke de werking van de ingrediënten moet onderbouwen. Om te beoordelen wat kan werken en wat niet kan werken zetten we eerst op een rijtje hoe kaler worden precies in zijn werking gaat.

De levenscyclus van gezond haar
Gezond haar heeft een levenscyclus welke tot 7 jaar in beslag kan nemen. De groei van het haar doorgaat 3 fasen: de Anagene fase, de Catagene fase en de Telogene fase.

De Anagene fase
De Anagene fase is de eerste fase, dit is de groeifase van het haar. De Anagene fase neemt 2 tot 7 jaar in beslag. Hoe lang het precies duurt, is bij iedereen weer anders en heeft voor een belangrijk deel met erfelijkheid te maken. De groei van een haar begint in de follikel (het haarzakje). In de follikel vermeerderen cellen zich en laten van onderaf de haar groeien. Gemiddeld groeit haar met een centimeter per maand. Het haar wordt dunner, of de haargrens komt hoger te liggen, als er vanuit de follikels geen nieuwe haren meer worden ontwikkeld.

De Catagene fase
De Catagene fase is de tweede fase, dit is de uitvalfase van het haar en duurt 2 tot 3 weken. Na 2 tot 7 jaar is de groeifase van een haar voltooid en worden er in de follikel geen nieuwe cellen meer aangemaakt. De follikel zal het haartje afstoten. De haar zal echter niet direct uit de follikel vallen, deze blijft in de follikel hangen. 

De Telogene fase
De Telogene fase is de derde fase, dit is de rustfase van het haar en duurt een maand of drie. Omdat het haartje vanuit de follikel niet meer gevoed wordt zal deze uitvallen. Je kan een haar welke de volledige groeicyclus heeft doorlopen herkennen aan een wit bolletje talg welke nog aan de haar vast zit na het uitvallen. Nadat het haartje uit de follikel is gevallen zullen er zich nieuwe cellen in de follikel gaan ontwikkelen waarna het proces van haargroei weer opnieuw begint.

De oorzaken van kaal worden
De belangrijkste oorzaak van kaal worden is erfelijkheid. In 95% van de gevallen is erfelijkheid de oorzaak van haarverlies. Als in de familie van zowel je vader als je moeder veel mensen op middelbare leeftijd kaal worden dan is de kans erg groot dat je zelf ook op middelbare leeftijd kaal zal worden. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn.

Andere oorzaken van haarverlies zijn ongezonde voeding, veel stress, ziekte en medicijn gebruik.

Haargroeimiddelen
Er zijn veel verschillende soorten haargroeimiddelen op de markt, het internet staat er vol mee. Er worden mengsels en shampoos verkocht op basis van kruiden, cafeïne, mineralen en vitamines welke aangeprezen worden als haargroeimiddel. Het effect van deze middelen is echter nog nooit, onafhankelijk en wetenschappelijk, aangetoond.
Zo zijn er shampoos met daarin een vitamine B-complex. Het klopt dat vitamine B een belangrijke rol speelt bij de groei en het herstel van cellen in ons lichaam. Maar daarvoor zullen we vitamine B moeten eten, als we het op ons haar smeren dan zal dat niet naar de haarwortels trekken waar het zijn werking zal hebben.

Er zijn wel een aantal medicijnen welke wereldwijd goedgekeurd zijn als haargroeimiddel, of als haargroeimiddel voorgeschreven mogen worden. Deze zijn Minidoxil, Finasteride (Proprecia) en Ketoconazol.

Minidoxil
Minidoxil is ook wel bekend onder de naam Rogaine en is een lotion waarmee de hoofdhuid behandeld kan worden. Oorspronkelijk is Minidoxil ontwikkeld als medicijn tegen een te hoge bloeddruk. Minidoxil bleek ook de haargroei te bevorderen, men weet niet hoe het de haargroei bevorderd. Dat het de haargroei bevorderd staat in ieder geval vast. Rogaine is goedgekeurd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen. De lotion met een concentratie van 2% Minidoxil is vrij verkrijgbaar. Er is ook een lotion met een concentratie van 5% Minidoxil, deze is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Minidoxil werkt het best bij de bestrijding van een kaler wordende kruin, bij de bestrijding van de naar boven opschuivende haargrens is het minder effectief.

Finasteride
Finasteride is alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Dit medicijn is een tablet welke oraal ingenomen moet worden. Finasteride verlaagt het testosterongehalte van het bloed en is een anti-androgeen. Het verlagen van het testosterongehalte heeft wel negatieve effecten op de hormoonhuishouding en daarmee het welbevinden. Zo kan een lager testosterongehalte kan gehalte zorgen voor een lager libido, daarnaast speelt testosteron een rol in het vermogen om (buik)vet te verbranden en hoe jeugdig we ons voelen. Finasteride zal in de meeste gevallen alleen voor een tijdelijke behandeling bij mannen worden voorgeschreven. Vrouwen welke zwanger willen worden of zwanger zijn mogen nooit Finasteride slikken.

Ketoconazol
Ketoconazol is een medicijn welke ontwikkeld was als schimmelwerend middel. Met Ketoconazol worden schimmelinfecties van de huid behandeld. Ketoconazol blijkt ook een positief effect te hebben het voorkomen van haaruitval. Het maakt het haar tevens wat dikker, waardoor het haar wat voller oogt. Als haargroeimiddel wordt het verwerkt in shampoos. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar.

Doe de Verzuringstest

Haaruitval wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

DOE DE TEST >>