Haaruitval Tegengaan

Zorg goed voor uw haar. Hoewel er geen garantie is dat uw haar door erfelijkheid of andere oorzaken gaat uitvallen, is het belangrijk uw haar altijd in topconditie te houden zodat het uw hoofd niet eerder verlaat dan nodig is. Let hierbij vooral ook op verzuring van hoofdhuid.

 

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om goed voor uw haar te zorgen:

 

Stel uw haar niet te vaak bloot aan hitte en droogte. Hitte verzwakt de haarproteïnen, wat diverse producten ook beloven, constant verwarmen en drogen kan tot broosheid leiden die haaruitval veroorzaakt. Beperk daarom het gebruik van de föhn, krultang, stijltang en chemische behandelingen tot een minimum zodat u haar langer meegaat.

 

Ga verzuring tegen. Door het lichaam actief te ontzuren zijn er minder zure afvalstoffen die te hoofdhuid moet verwerken. Een basische lichaam heeft minder last van haaruitval dan een verzuurd lichaam. Let dus op de pH waarde van voeding en lichaamsverzorging. Meer over ontzuren.

 

Wees voorzichtig met haarverf. Kleur uw haar niet vaker dan om de 6 tot 8 weken en gebruik natuurlijke verf in plaats van chemische. Als u grijs wordt is het verstandiger om het gewoon helemaal grijs te laten.

 

Wees voorzichtig met hoe u uw haar in model brengt. Sommige haarstijlen waarbij u het strak trekt en elastiekjes, clips etc. in doet, kunnen haaruitval veroorzaken. Strakke paardenstaarten of vlechten kunnen leiden tot haaruitval als u die elke dag in doet. De medische term voor haaruitval door te strakke haarstijlen is "tractie alopecia" en kan heel gemakkelijk voorkomen worden. Vermijd het uitdunnen van het haar bij de kapper. Als u al last hebt van haarverlies, versnel dit dan niet bij de kapper.

 

Was uw haar regelmatig met een milde shampoo en doe voorzichtig met uw haar. Uw haar wassen kan haaruitval helpen voorkomen, omdat u uw haar en hoofdhuid schoonhoudt (zodat u infecties e.d. kunt voorkomen) en ervan uitgaand dat u een milde shampoo gebruikt, geeft gewassen haar een vollere indruk dan vies haar, wat vaak platter zit en meer wijkt dan schoon haar.

 

Vermijd het borstelen van nat haar. Dit breekt een hoop haar dat anders gewoon door zou groeien. Als u het toch wilt kammen, gebruik dan een kam met wijde tanden. Borstel uw haar ook niet te vaak, omdat u het daarmee kunt beschadigen en zo haaruitval kunt verergeren. Gebruik u vingers om u haar uit de knoop te halen, in plaats van een borstel. Wrijf niet te hard met u handdoek door u haar na het wassen. Ook dit kan haarbreuk veroorzaken. Droogdeppen is beter.

 

Shampoo en conditioners met toegevoegde proteïnen zijn een illusie en geen oplossing voor u haarproblemen. Ze maken het haar zachter en dikker omdat ze tijdelijk gaatje in de haarschacht vullen. Echter, repareren ze het beschadigde haar niet, dus haar dat door slechte verzorging uit zou vallen, zal toch uitvallen. Van shampoo zult u ook niet meer haar krijgen. Als uw haar is uitgedroogd, gebruik dan een zachte borstel.

 

Verminder stress. Stress beschadigt, door verzuring, alle delen van u lichaam, uw haar is daarop geen uitzondering. Haaruitval kan één van de eerste tekenen zijn dat u over uw grenzen heen gaat en dat het tijd is om wat rustiger aan te doen. Zorg dat u genoeg slaapt. Slaap herstelt u gezondheid. Beweeg regelmatig. Beweging vermindert stress en verbetert u bloedsomloop, dus ook die van u hoofdhuid.

 

Overweeg supplementen te nemen. Praat met u dokter over het nemen van voedingssupplementen om haaruitval tegen te gaan. Soorten supplementen om naar te informeren zijn o.a. biotine, inositol, ijzer, vitamine C, basische druppels en zaagpalm. Met name basische druppels gaan verzuring tegen door het lichaam van binnenuit actief te ontzuren.


Eet veel fruit, groenten, vlees en vis. Uw dieet lijkt misschien niets met u haar te maken te hebben, maar het maakt een groot verschil. Een goed dieet heeft bovendien het voordeel dat het tegelijkertijd u lichaam gezonder maakt.

Omdat haar gemaakt is van proteïnen, moet u zorgen dat u genoeg proteïnen in u dieet opneemt. Mensen die aan anorexia nervosa lijden, of die extreme diëten volgen, zullen vaak een belemmerde haargroei ervaren. Enkele proteïnen die u in u dieet op kunt nemen: mager vlees zoals kip en kalkoen, vis, eieren, sojaproducten, bonen en noten. Deze voeding zorgt voor gezonde keratineproductie, de bouwstenen van haar en is tevens niet verzurend. 

 

LEES MEER OVER ONTZUREN >>

 

Haaruitval en Verzuring

Tegenwoordig is het goed mogelijk om haaruitval preventief tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij haaruitval is namelijk sprake van verzuring van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, niet afdoende kan uitscheiden...

 

LEES MEER >>

 


Doe de Verzuringstest

Haaruitval wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

DOE DE TEST >>